Jahresabschlussreise 2009 eller kort och gott JAR-09

Jag har lärt känna ett gäng Schweizare som tycker om att resa och har gjort sitt resande till en konst. Under året så görs både långa och korta resor, det kan var en fotvandring i Appensell, studiebesök hos kaktillverkare, vinproducenter, stenhuggerier och annat som kan vara intressant. Dessa resor görs tillsammans med de familjemedlemmar som vill följa med och kan vara både med och utan övernattningar. Alltid med noga planerade uppehåll för mat och dryck. Ja vissa resor sker enbart för att man ska kunna njuta av god mat och dryck i trevligt sällskap.

Men året avslutas med en avslutningsresa bara för järnvägare. Familjemedlemmarna får stanna hemma då avslutningsresorna har en liten mer framtoning som en grabb-resa.

 

Vi ska resa från Zürich till Vná och de flesta skulle ha rest enligt det mörkbla strecket på kartan, direkt från A till E vilket blir ca 200 km som tar ca 3 timmar.
Nu åker vi istället drygt 450 km och restiden är nästan 7 timmar plus bytestiderna mellan de olika tågen och bussarna så att resan totalt tar lite drygt 10 timmar.

A - B Tåg Zürich  - Lugano
B - D Postbuss Lugano - Chiavenna - St Moritz
C Chiavenna i Italien, paus för Espresso och/eller vin.
D - E Tåg St Moritz - Scoul, Postbuss Scoul -Ramosch - Vná

På Zürich station står detta loket, det kallas för James Bond av lättförklarliga skäl. Det var dock inte med det tåget vi skulle åka, men 007 fastnade på en bild i alla fall.

Så snart vi hade hittat våra platser så togs det fram en liten välkomstförtäring. De vana resenärerna har skaffat vinglas som tål att tas med på resor, medan andra får vara nöjda med plastglas. Men en viss standard kräver vi dock då vi har lagt duk på bordet.

Hembakta "Gipfeli" med olika fyllningar passar bra som tilltugg till vinet. Resan fortsätter under angenäma former.

Kyrkan i Wassen passeras, ja den passeras faktiskt tre gånger då vi först på vägen söderut har den på vår högra sida något ovanför oss. Efter att tåget vänt i en tunnel så passerar vi kyrkan återigen med den på vår högra sida, då är kyrkan i jämnhöjd med och vi färdas norrut för att strax efteråt vända i en annan tunnel för att för tredje gången passera kyrka men då är den på vår vänstra sida och klart under vår nivå och vi är då på väg söderut mot Gotthardtunneln. Sträckan mot Göschenen byggdes så för att det inte skulle bli för branta stigningar och med hjälp av dessa vändslingor så kunde man förlänga sträckan och på så sätt minska stigningarna så att det inte överstiger 30 promille.

Vi byter från tåg till buss i Lugano i Schweiz och åker vidare med Schweizisk Postbuss genom Italien med fikapaus i Chiavenna och sen vidare till St Moritz där vi har en korv- och öl-paus i järnvägsstationens serveringslokal innan vi kliver på tåget som tar oss till Scoul.

Från Scoul är det postbuss till Ramosch där vi byter till liten postbuss som gäller för att komma till Vná som är vårt resmål för dagen. Vägen mellan Ramosch och Vná är en serpentinväg och ganska brant, större buss kan inte köra där och chauffören vill köra 2 vänder då han tycker vi är så många. Vi menar att det ska gå bra och packar in oss i bussen.

Bussen har bara 12 sittplatser och vi är 14 st. Det blir inte bättre av att det står två förskräckta damer vid den första hållplatsen efter busstationen, men vi löser detta och damerna får sittplats medan ytterligare 2 i vårt sällskap får fortsätta resan stående.

Det finns ju förstås någon som håller sig framme och ser till att lägga beslag på bussens bästa plats och då han är den enda som har serveringsbord så vill han naturligtvis utnyttja detta också.

Vi anländer till hotellet som normalt sätt är stängt vintertid. Vi har förbeställt så vi är välkomna och rummen är förberedda.

Hotellet var ombyggt från ett äldre stall där det i ena änden hade varit bostadsdel. Så i de delarna som nu hade blivit hotell var det lågt i tak och alla fick en lustig hukande gångstil på övre våningen, dvs det som hade varit höloft förr i tiden.

Hotellets postlåda var en egen konstruktion, men den fungerad alldeles utmärkt för sitt ändamål.

Nästa dag blir det samma lilla buss till Ramosch och sen Postbuss och tåg till Davos för att med lokalbuss komma vidare till planerat studiebesök på bryggeriet i Monstein som ligger på 1800 möh och är Europas högst belägna bryggeri.

Här är det tyvärr bara tomma förpackningar vi ser, men inne i Bryggeriet får vi smaka på deras olika sorters öl.

I Källaren har bryggeriet en Bierstube för besökare. Olika sorters öl finns i tappkranarna och vi får smaka igenom sortimentet.

En specialare till jul är Monsteiner Bier med Röteli (speciell likör från Graubünden). Färgen blev fin och passande till jul men det var inte gott att dricka hopblandat.

Som alltid så har allt roligt ett slut och här kommer tåget som vi ska åka hem med in på stationen Davos Glaris. Vi åker med detta meterspåriga RhB-tåg till Chur där vi byter till SBB med normalspår som tar oss till Zürich där vi skiljs åt efter två trevliga dagar.

Åter till startsidan